Integrarea spatiului romanesc in U.E. implica valorizarea si promovarea patrimoniului autentic si traditional ca o resursa esentiala pentru dezvoltarea turismului in Romania. Identificarea, evaluarea, cuantificarea, promovarea si integrarea patrimoniului autentic si traditional, natural si antropic, in cadrul unei strategii de dezvoltare durabila cu caracter international, reprezinta un demers absolut necesar in actualul context european. Prin acest proiect, prin aplicarea unei metodologii adecvate, prin promovarea interdisciplinaritatii, se vor inventaria si cartografia toate acele resurse care poarta amprenta autenticului si traditionalului din Crisana si Maramures, doua provincii istorice cu caracter frontalier.

Acest demers stiintific este absolut necesar intr-un context in care globalizarea tinde sa uniformizeze valorile culturale, iar pentru spatiul romanesc acestea sunt inca valori inestimabile, greu de identificat in alte state europene. Inventarierea acestora si crearea unor modele de conservare in situ sunt masuri necesare pentru a preintampina pericolul disparitiei sau transformarii acestora ce ar putea avea loc intr-un timp foarte  scurt.

Spatiul rural romanesc este inca unul plin de autenticitate si traditie iar taranul trebuie responsabilizat si motivat pentru a pastra obiceiurile si specificul civilizatiei pe fondul unui cadru natural adecvat, ca o actiune absolut necesara pentru un turism autentic romanesc invadat de kitsch si bazat pe informatii perimate si neconforme cu realitatea. Finalitatea proiectului se va materializa printr-o cunoastere cantitativa, calitativa si cartografica a ceea ce inseamna autentic, traditional si reprezentativ pentru Crisana si Mararmures, regiuni pastratoare de traditii si valori. In acelasi timp, prin actiunile intreprinse in timpul derularii proiectului se va evidentia si caracterul formativ cu implicatii majore in formarea ca specialisti a echipei de cercetare, si in special a doctoranzilor.

Universitatea  din Oradea

Departamentul de Geografie, Turism şi Amenajarea Teritoriului

Centrul de Studii şi Analize Teritoriale

REZUMATUL PROIECTULUI